A történelem legszörnyebb járványa

A napjainkban még mindig a korona-vírus járvány van középpontban a világon, ami elképesztő gyorsasággal sújtott rá a világra és lehet sokaknak az az érzése támadt, hogy ennél szörnyebb járványt el sem lehetne képzelni.

Pedig 1347 volt az az év, amikor kitört az emberiség történelmének talán a legpusztítóbb járványa, a pestis, amit a fekete halál néven is említenek. Bár elterjedt az a nézet, hogy ezt elsősorban a patkányok terjesztették el, mégis úgy tűnik, hogy ez egy tudatos, mondhatni biológia fegyverként sült el.

Miközben a tatárok fosztogatták a genovai kereskedőkolóniákat váratlan szembesültek a pestis megjelenésével. A sereg rohamosan távozni kezdett, ám mielőtt végleg eltűntek volna néhány halottat átlőttek a kolónia falai mögé. Miután a genovaiak között is elkezdtek hullani az emberek, ők is gyorsan távoztak és visszatértek Európába. Ez a döntés viszont egy elképesztő tragédiába torkollott, hiszen ennek hatására a fekete halál Európa népességének legalább egyharmadát pusztította el.

A feldolgozhatatlan csapás átformálta az embereket és megtört a bizalom az egyházzal kapcsolatban és ezzel lezárult a középkor. Ezek után jött létre a reneszánsz és később megérkezett a felvilágosodás kora is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük