vps

Virtuális szerver típusok: VPS vagy VPS Cloud?

Sokszor megijedünk fogalmaktól, mert azt hisszük, hogy azok ismeretlenek számunkra, pedig ez nagyon sok esetben nincs így. Korábban korrepetáltam egy kisfiút nyelvtanból, aki azért is volt bizonytalan, mert úgy hitte, hogy nem tud semmit.

Amikor sikerült meggyőzni, hogy ez nem igaz, hiszen az anyanyelvéről van szó, melyet tökéletesen beszél és mely tudásra most csak megtanuljuk a fogalmakat, már azonnal jobban haladtunk.

Így van ez az élet sok más területén is. Nagyon sokszor csak nem vagyunk annak a tudatában, hogy milyen sok mindent tudunk már, mennyi ismeretet összeszedtünk már az életünkben.

Az internetes, technológiai eszközök kapcsán is számos tudásmagvacskát összecsipegettünk már: tudunk a legtöbbnek a létezéséről, csak épp azt nem, hogy mi az az adott dolog. A virtuális szerver fajták közül mondjuk kettőt is említhetnék: a VPS szerver és a VPS Cloud szerver, melyeknek fogalmi hátterét biztosan sokan ismerjük, vagy épp használtuk is már őket.

A virtuális szerver vagy VPS szerver nem más, mint egy tárhely, olyan, mint amilyen mondjuk a Google Drive, az iCloud meg ilyenek -, ezeket a virtuális szervereket úgynevezett szerverfarmokon tárolják és jóformán úgy őrzik őket, mint a bankokban a pénzt. A VPS szervereket azoknak a honlap üzemeltetőknek javasolják, akik túlnőtték a meglévő hoszting szolgáltatásukat. Teljes kontrollt gyakorolhatnak a bérlők a saját bérelt tárhely fölött, csak épp nem kell a szerver karbantartás díját fizetniük. A Cloud szolgáltatás nagyon hasonló sok tekintetben, ugyanúgy csak egy kisebb részt bérel ilyenkor az ember a nagyméretű szerverről, de inkább azoknak javasolt ez a megoldás, akiknél rendszeresen változik a tárhelyigény. Mondjuk olyan webshopok számára előnyös ez a választás, akiknek a forgalma nagyokat változik szezonálisan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük