divat, hölgy sétál

A divat, mint identitásformáló tényező

Divatosnak lenni nemcsak azt jelenti, hogy valaki állandóan meglovagolja az új hullámokat és nem bír magával. A divat az önkifejezés egyik fontos eszköze.

Mind ruházatunkkal, mind eszközeinkkel, de a viselkedésünkkel és társadalmi szokásainkkal, magatartásunkkal is közvetítjük, mennyire vagyunk „kulturálisan divatos emberek”. Van, akivel beszélgetünk, de érezzük, hogy mind öltözködésben, mind beszédstílusban, mind társadalmi szokások, de akár az otthon berendezése területén is egy évszázad választ el tőle. És van, akivel azonnal érezzük, hogy ugyanabba a korba éljük a jelenünket. Nem ragadtunk a múltban, haladunk a korral, és önazonosak vagyunk, részben meg tudunk békélni a minket körülvevő világgal, megtaláljuk benne saját szerepünket és helyünket.

Aki a múltban él, az mintha mindig vívódna a jelen korral, bevándorlónak, idegennek érezheti magát benne. Pedig mindenkinek ott a lehetőség a kezében, hogy kivegye a részét a haladó világból, kiaknázza a számára rejtett előnyeit, és izgalmasan élje meg a generációk közti különbségeket is, ne feszülten. A divattal való viszonyunk is elárul rólunk információkat. Mennyire önazonos nekünk a kor, amiben élünk, mennyire érezzük benne otthon magunkat, és mennyire idegen a divat által közvetített világ a számunkra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük