fotós tehetség

A tehetség megosztása

2007 volt, és John Maloof egy Chicago északnyugati negyedéről szóló könyvön dolgozott. Ezen a napon azt remélte, hogy talál néhány képet az 1960-as évekből, amelyeket felhasználhat a könyvben.

Sokkal érdekesebb volt, amit végül megtalált.

Miután negatívokkal teli dobozokat vásárolt egy helyi aukciós házból, a Maloof elkezdte fejleszteni a képek egy részét. Amikor befejezték a feldolgozást, elképedt. Hihetetlenek voltak. És rengeteg volt belőlük. Csak ezekben a dobozokban több mint 30.000. Aki ezeket a képeket készítette, az biztosan az egyik legtermékenyebb és legtehetségesebb amerikai fotós volt az elmúlt száz évben.

És mégis, amikor Maloof utánanézett a fotós nevének, sehol máshol nem találta a munkáját. Valójában további kutatások után Maloof egészen biztos volt abban, hogy senki sem hallott még erről a nőről. Nekrológja soha nem is említette, hogy fotós. Rejtély volt, ismeretlen művész, világszínvonalú tehetséggel.

 

„A legnagyobb fotós felfedezés”

A Maloof által felfedezett képeket egy Vivian Maier nevű nő készítette.

Közel 40 évig Maier dadusként dolgozott gazdag családokban Chicagóban és New Yorkban. Sok napi feladata, a család gyermekeivel történő kirándulásai és az Egyesült Államok más városaiba tett utazásai során Maier közel 150 000 fotót készített az őt körülvevő emberekről és építészetről.

Maier munkája és háttere elbűvölte Maloofot. Végül több ezer kép feldolgozása után összegyűjtötte a 100 legjobb fényképet, és közzétette azokat online.

Az emberek szerették őket. A nagyobb újságok jelentkeztek Maier munkájáról szóló történetek készítése miatt, és tudni akarták, hogyan fedezte fel Maloof a képeket. A filmesek felhívták, és úgy döntöttek, hogy két dokumentumfilmet készítenek a történetről, köztük a Viviam Maier megtalálása. A galériák munkáit az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában kezdték kiállítani. Vivian Maier képeinek feltárását a 21. század legnagyobb fényképes felfedezésének nevezték.

A történet rengeteg kérdést vet fel, nemcsak Maier múltjáról, hanem arról is, hogy hajlandóak vagyunk-e megosztani ajándékainkat a világgal.

 

Oszd meg a tehetségedet

Soha nem fogjuk megtudni azokat az okokat, amelyek miatt Vivian Maier úgy döntött, hogy munkáját dobozokba rejti. Talán nem érezte elég jónak. Talán meg akarta osztani, de nem tudta, kivel vegye fel a kapcsolatot. Lehet, hogy egyszerűen szeretett alkotni, és magának akarta megtartani a munkáját. (Az utolsó lehetőség valószínűtlennek tűnik, mivel tett néhány kísérletet a fényképek közzétételére.)

Az okaitól függetlenül két dolog biztos. Először is, a világ jobb hely, mert ő úgy döntött, hogy létrehoz valamit. Másodszor, nem szabad megvárni, hogy egy John Maloof-hoz hasonló ember megossza munkáját a világgal.

Vivian Maier története csodálatos emlékeztető arra, hogy valamennyien ragyogást hordozunk magunkban. De talán még jobban emlékeztet arra, hogy senki nem tartozik neked, hogy munkádat megossza a világgal. Mennyire könnyen felejthették volna el Maier munkáját? Hány más zseniális művész, kreatív, tudós és gondolkodó rejtette el munkáját dobozokba vagy tetőtérbe?

A világ csak abból profitálhat, amit lát.

Melyik tehetségedet tartod dobozokban? Melyik ötletedet kívánod megosztani?

Feladatunk, hogy megosszuk munkánkat a világgal, hozzájáruljunk tehetségünkkel az univerzum e kis darabjához. Válaszd azt, hogy megosztod fényességed a világgal.

Ne várd meg John Maloof személyét. Kezd el, mielőtt úgy éreznéd, hogy készen állsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük