Indiai füstölők az otthon hangulatáért

A füstölő pálcikák égetése csak az elmúlt évtizedekben lett divatos itthon. Bár a füstölés évezredes hagyománya mindenki számára ismeretes, mégis ezt sokan egyfajta szakrális, szertartásos dolognak tartották. Viszonylag ritka és egzotikus dolognak számított, ha valaki otthon is meggyújtott egy-egy szálat.

Ma már természetesen nem így van – a füstölő élvezeti cikk lett és a gyártása komoly iparággá nőtte ki magát. Elsősorban az indiai füstölőgyárak nőttek hatalmasra, innen látják el a világ fillatra vágyó igényének döntő részét.

Ezerféle illat az egyszerűtől a kompozíciókig

Ma már nem pusztán a hagyományos fás, gyantás, vagy gyógynövényes illatok hódítanak, hanem több száz féle illatkompozícióból lehet választani annak, aki bírja türelemmel és szaglással.

A füstölő nem pusztán a meditáció, vagy valami elvont, egyéb tevékenység kísérője, hanem reális alternatívája a vegyi anyagokkal, alkohollal szemben a légfrissítésre, kellemes hangulatú háttér megteremtésére.

Az indiaiak ebben nagyon nagyot alkottak, hiszen a hagyományos templomi és ünnepi illatok mellett a HEM például wellness illatokat is piacra dobott. Trópusi virágok, gyümölcsök, hangulati elemek – mind egyfajta üzenetet közvetítenek a szaglószerveinknek.

Ma már a kellemes illatok a mindennapok fontos részei, épp ezért a Karmaguru Tibetshop az egyik legnagyobb füstölőkínálattal vár akár online, akár személyesen.

Amit azonban a füstölők égetéséről tudni kell

Az illatos füstöt soha nem szabad teljesen tisztán belélegezni, csak ha szaga eloszlott a szoba levegőjében. Egy közvetett, néhány illat molekulával kiváltott érzés kellemesebb és intenzívebb, mint a direkt égetett, akár kissé kesernyés  illat.

 Káros-e az egészségre a füstölő?

A válasz egyértelműen nem, megfelelő használat mellett. Válasszunk természetes anyagokból, gyógynövények, fák, őrleményéból készült terméket és magát a füstöt soha ne szívjuk be közvetlenül. A természetes, tisztább alapanyagok itt is drágábbak, de jobban megéri, mint az olcsó aromaolajok. Kisgyerekekre és háziállatokra is ügyeljünk, hogy ne férhessenek hozzá. Mivel a parázs tüzet is okozhat, fokozott óvatosság mellett, soha ne hagyjuk egyedül, illetve ne aludjunk el mellette.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük