Biblia

Királyság határok nélkül

E világ királyságainak és kormányainak határaik vannak, amelyeket nem szabad átlépni, de Jézus Krisztus evangéliuma nem ismer határokat. Soha nem tartották korlátok között.

Több mint harminc évvel ezelőtt, szolgálatom első éveiben egy berlini vasútállomásról sétáltam le a széles szakadékon, amely kígyózott a városon. Egészen a közelmúltig a „Senki földje” volt. Most azonban a bányákat és a szögesdrótot felszámolták, és a berlini fal halomban hevert. A vasfüggöny összeomlott, a térképkészítők a határok átrajzolásával foglalkoztak, és új zászlókat varrtak.

Ezeken az első kelet-európai kirohanásokon gyakran hitetlenkedve nevettem az egyház szabadságán és ironikus lehetőségein. Emlékszem, hogyan tettük közzé az evangélium üzenetét Moszkvában a Pravda (oroszul „Igazság”) kommunista újság immár tétlen sajtóival. A Pravda hazugságokat publikált és szovjet keresztényeket maszatolt évek óta – de most a sajtó kiderítette az evangélium igazságát!

Emlékszem, Berlinben álltam a vasfüggöny epicentrumában. Keresztények tízezrei a kelet-nyugati szakadék mindkét oldalán mindenféle módon megpróbálták átvinni az evangéliumot a fal körül, körülötte és alatt, de Isten jónak látta egyszerűen lebontani. Előhalásztam egy nagy darabot a törmelékből, és bedugtam a hátizsákomba.

Ma, amikor ezeket a sorokat írom, a régi ajándéktárgy ott ül előttem egy polcon. Állandó emlékeztető Samuel Zwemer szavaira – szavakra, amelyek alakították a gondolkodásomat, az imaéletemet és az elvárásaimat az elmúlt években, amióta a Fal törmelékében álltam. Zwemer, Arábia úttörő misszionáriusa ezt írta: „E világ királyságainak és kormányainak határai vannak, amelyeket nem szabad átlépni, de Jézus Krisztus evangéliuma nem ismer határokat. Soha nem tartották korlátok között. ”

Zwemer néhány sorban megragadja az evangélium erejét és előrehaladását, valamint feltámadt királyunk páratlan tekintélyét.

A legtöbb világtérképet az országhatárokat meghatározó vonalak és színek borítják – a világ mintegy kétszáz országa. A nemzetek száma az elmúlt században megnégyszereződött. Térképeink és világunk tele vannak vonalakkal. De ha látnánk Krisztus királyságának térképét, nem lennének vonalak, mert ennek az országnak a polgárai minden törzsből, nyelvből, népből és nemzetből megváltottak.

Zwemer megragadja az evangélium ezen erejét és előrehaladását, hogy átlépjen mindenfajta – földrajzi, etnikai, politikai, vallási – akadályt. Az evangéliumot nem lehet visszatartani, mert nem ember alkotta mű. Ez egy Krisztus alkotta mű. Templomát mindenhol a világ végéig építi.

1995-ben egy szegény, Marah nevű gazda feleségével és gyermekével átlépte Vietnam határát Kambodzsába. Az éhség hajtotta őket, és munkát kerestek. Jaraiak voltak.

Annak ellenére, hogy marginalizált kisebbség volt, a Jarai erős és büszke nép volt, akik régóta kitartóan ragaszkodtak a közép-vietnami dombvidékhez. Amikor Dé -Vietnam a kommunistákra esett, a Jarai nép mindent elveszített – de egyetlen dolog, amit Hanoi nem tudott összetörni vagy elkobozni, a Jarai-templom volt. Az evangéliumot először a jaraiak között vetették el misszionáriusok a háború alatt. Bár csak néhány száz hívőt számláltak, vereségük után Isten nagy ébredést küldött a vietnámi jaraiak körébe – és tízezrek fordultak felé. Egyikük Marah volt.

Ennek a szegény családnak nem volt könnyű átkelni. A kambodzsai határvidék az aknamezőiről és a renegát vörös khmer katonákról volt ismert. De az éhség és a remény erőteljes motiváció, és Marah tudta, hogy Jarai emberek Kambodzsában élnek. Ezeknek az etnikai unokatestvéreknek, amelyeket sokáig politikai és földrajzi határok osztottak meg, közös nyelvük volt; ezért reménykedett abban, hogy munkát talál. De a vietnámi jaraikkal ellentétben ezekhez a jaraiakhoz soha nem jutottak el az evangéliummal.

Som Trawk faluban Marah munkát keresett – és mesélt nekik Jézusról. Két-három jarai hitt Marah tanúságtételén keresztül. Ők voltak az első cseppek a felhőszakadás előtt. Ahogy az első századi keresztényekről mondták, a kambodzsai jarai házról házra „pletykálta az evangéliumot”; és a hívők egy év alatt több mint ezren voltak.

Mint mondtam, ez egy lenyűgöző missziós történet. Senki nem hozott létre nagyszerű stratégiát az el nem ért emberek csoportjának elérésére: nem terveznek elvonulásokat, nem finanszíroztak, és nem terveztek rövid távú munkásokat. Egy valószínűtlen, de kész tanú egyszerűen angyalok és démonimádók töretlen sorából mondta ki Jézus nevét az embereknek, és sötétségük börtönrúdjaik botként csattantak fel a halottakat feltámasztó Isten által. Ő az Isten, aki „azt választotta, ami alacsony és megvetett a világon, még azokat is, amelyek nincsenek, hogy semmivé tegyék a meglévőket, hogy egyetlen ember se dicsekedhessen Isten színe előtt” (1Korintusz 1: 28–28).

A történet nem áll meg itt. Húsz évvel azután, hogy Marah belépett a Som Trawkba, ott imádkoztam egy virágzó templomnál. A jaraiak más gyülekezeteket alapítottak, és a régió más népcsoportjaihoz is eljuttatták az evangéliumot. Még imádkozni is kezdtek, és azt tervezték, hogy minden törzs evangéliumát átviszik a határon Laoszba.

Samuel Zwemer meggyőződése, hogy az evangéliumot soha nem tartották korlátok között, nem egy pillanat érzelmeiből alakultak ki, hanem a bolygó egyik legnehezebb, legelhanyagoltabb helyén csiszolódott ez elképesztően ki. Ma is sok olyan királyság és kormány létezik, amelyeknek határait „nem szabad átlépni”. De egyetlen fal sem, amelyet az ember keze vagy szíve készített, nem illik a királyhoz hegekkel a kezében. Szolgái, sok nemzet közül megváltva, továbbra is eljutnak a nemzetekhez kötetlen evangéliumával.

 

A cikkben található Ige versszakok egyedi fordítás alapján szerepelnek.

Posted in Hit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük